Cum să alegi cel mai gustos pepene roșu din piață

Cum să alegi cel mai gustos pepene roșu din piață
Publicat: 15/07/2017, 18:34

„Unii au început deja să planteze. Noi avem răsadul la sere, urmează să plantăm, dar așteptăm după vreme. S-a mai anunțat brumă și ne e teamă. Dar le scoatem la câmp. Investiția este mare: semințe, folie termică, noi am și altoit răsadul cu tiugă și sămânța de tiugă e scumpă. Pe pământurile noastre se îmbolnăvesc foarte repede și am învățat și noi să altoim. Lubenița nu este rezistentă și o altoim cu tiugă, aceasta având rădăcina mai rezistentă. Fără altoire ar trebui să plantăm numai în locuri în care n-a mai fost plantată lubeniță. Și cum noi plantăm de ani de zile, altoirea este singura soluție”, spune Daniela Iancu, cultivator din Dăbuleni.

Lubenița de Dăbuleni este marcă înregistrată, dar asta nu face ca marfa oltenilor să fie vândută mai bine la tarabe, vara. Pepenele muncit de doljeni are concurență din afara granițelor țării. Agricultorii se plâng de faptul că le este tot mai dificil să scoată profit din munca lor. Cea mai mare problemă: în piețe, samasarii vând lubenițe de import, pe post de produse autohtone, la prețuri mici.

„Eu vând în Piața Sălăjan din București și am avut probleme cu samsarii. Chiar probleme. De când ajungeam pe piață trebuia să fac prețul ca ei, iar clienții nu ne mai credeau că sunt de-ale noastre. Mă cunoșteau oamenii de ani de zile de când vând în piața aia și totuși ei credeau că iau marfă din altă parte. Anul trecut ne ziceau că le injectăm, ce-or fi văzut la televizor. Așa de mult mă bucuram că am fost prima în piață când m-am dus și mă așteptam să se bucure că au apărut pepenii de Dăbuleni și ei ziceau: Nu luăm, că nu suntem siguri că sunt de la Dăbuleni. Și zic: Păi cum domne, că mă cunoști. Păi eu îmi lăsam culturile mele pe câmp și mă duceam să cumpăr din altă parte?”, spune Daniela Iancu.

Daniela Iancu le prezintă clienților și atestatul de producător, și filmări cu pepenii pe câmp.

„Eram obligați de la piață să le afișăm atestatul acolo unde vindeam. Veneau oamenii, citeau, le arătam filmări cu pepenii în câmp, nu puteam să îi conving. De certificate ziceau că se dau ușor de la primărie. Numai clienții mei vechi, care știau cum muncim și țineam legătura cu ei, luau”, marturisește doljeanca.

În încercarea de a convinge cumpărătorii că pepenii sunt de Dăbuleni, sădiți, plantați, crescuți de mâna lor, doljenii și-au creat conturi pe Facebook. Aici, oamenii publică periodic fotografii și filmări cu munca lor, iar vara îi informează în ce piețe pot fi găsiți. Doljenii din Dăbuleni îi și învață pe cumpărători cum să aleagă un pepene bun.

„Pentru a alege un pepene verde bun, caută pe cel care este greu pentru dimensiunea sa, fără pete vinete sau moi. Crusta ar trebui sa fie netedă și un capăt al pepenelui ar trebui sa aibă o culoare diferită de restul cojii: acesta este locul în care a fost așezat pe sol în timpul coacerii. Dacă acest marcaj lipsește de pe fruct înseamnă că recoltarea s-a făcut prematur și, prin urmare, nu va avea aroma optimă”, scriu agricultorii doljeni pe Facebook.

Lubenița de Dăbuleni se deosebește prin câteva caracteristici de cea din import, însă gustul este cel care face cu adevărat diferența, afirmă Livia Ilie, producător de pepeni din Dăbuleni.

„E vorba de gust aici. Lubenița de Dăbuleni are o pată galbenă care stă pe pământ, iar grecii nu cultivă lubenițe negre, niciodată nu o să găsiți negre la greci, au coaja mai groasă și nu sunt la fel de gustoase, ale noastre sunt mai bune. La fel ca roșiile, roșiile noastre când apar, cele de grădină, nu de solariu, sunt mai gustoase decât celelalte care vin din import”, explică femeia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Crima din Sibiu: prima explicație a tânărului care și-a ucis iubita cu un cuțit, într-un...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Statul NU mai plătește BANII. Românii trebuie să se grăbească. Termen limită: 7 iunie
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×